Eigenwaarde en zelfvertrouwen

Eigenwaarde en zelfvertrouwen. Twee woorden die misschien hetzelfde lijken te betekenen, maar…toch iets anders inhouden. En dus is het bij het werken eraan ook belangrijk andere dingen in het oog te houden. Hoewel deze begrippen ook weer erg samenhangen. Ik leg het je uit.

Kijken we op http://www.VanDale.nl dan zien we:

Eigenwaarde: gevoel van eigenwaarde gevoel van hetgeen je waard bent, zelfrespect.

Zelfvertrouwen: het vertrouwen in de eigen kracht.

Kort gezegd gaat eigenwaarde over je gehele zelf, over hoeveel je jezelf waard vindt en zelfvertrouwen over wat je doet of kunt. Dat kan een verband met elkaar hebben, maar dat hoeft niet.

Bijvoorbeeld: als je een bepaalde taak gaat doen die je nog niet eerder gedaan hebt of gewoon lastig vindt, kan je zenuwachtig zijn over of je het wel kunt, of het goed zal gaan etc. Dat is zelfvertrouwen. Dit hoeft geen verband te hebben met het gevoel van waarde over jezelf, je kunt jezelf net zo waardevol blijven voelen, ook als je proefwerk, presentatie, project ed misloopt. Heb je meer moeite met het voelen van eigenwaarde, dan zal je je “prestaties” waarschijnlijk meer koppelen aan die waarde.

Je voelt je beter als je dingen naar jouw gevoel “goed” doet maar al snel slechter over jezelf wanneer je taken minder goed uitvoert. Best logisch hoor, want als je je capabel voelt, regelmatig denkt “ik kan dit goed”, het liefst ook complimenten krijgt voelt dit wel prettig toch? Je hebt het gevoel dat je eigenwaarde dan stijgt, maar wat ik je mee wil geven…:

JOUW EIGENWAARDE IS EEN GEGEVEN

Jouw eigenwaarde staat vast, is een feit. Stel je eens voor dat je je eigenwaarde los zou kunnen koppelen van je doen en laten, van taken, prestaties, beoordelingen, situaties, meningen…Wat een opluchting toch? En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met het inzien dat je het over twee verschillende dingen hebt: over wie je BENT en over wat je DOET heb je alvast een grote stap gezet.

Dan zal je misschien zeggen: maar dan zit ik nog met die eigenwaarde, ik voel dat niet zo. Denk er dan eens over na hoe je kijkt naar anderen. Wie vind jij “meer” waard dan anderen? En wie vind jij “minder” waard? En vind je dit sowieso niet al gelijk een heel oneerlijke vraag? Is een koning meer waard dan een dakloze? Is een werkende persoon meer waard dan een iemand zonder werk? Is een moeder meer waard dan iemand zonder kinderen? Is iemand met veel vrienden meer waard dan iemand met weinig of geen vrienden?

Ik hoop dat je kunt zien en zeggen “ze zijn allemaal waardevol”. WE zijn allemaal waardevol.  Waarde hangt niet samen met je “prestaties”. Je was al waardevol toen je werd geboren. Dat is zo gebleven en zal altijd zo blijven. JIJ BENT WAARDEVOL. En toe maar, vanuit dat besef…ontwikkel je meer zelfvertrouwen.

Ik wens je eigenwaarde en zelfvertrouwen toe.

 

© Yvonne Balvert, coach voor eigenwaarde, rust, kracht en zelfvertrouwen Voel je goed coaching.

 

 

Is dit moeilijk voor je? Plan een coachingsgesprek, een kennismakings-/verkenningsgesprek is gratis en vrijblijvend. Je kunt dit zelf handig online plannen Via de link op mijn homepage:

https://www.voeljegoedcoaching.nl

Of via info@voeljegoedcoaching.nl/0623349130

Ik coach zowel vanuit mijn praktijk als online.

 

Vrouw in zon, blog door coach voor eigenwaarde rust, kracht, zelfvertrouwen